AŞEZAREA VĂRVĂREUCA XV

Situl datează din perioada eneolitică, al 2-lea sfert al mileniului III în. de Hristos; cultura Cucuteni-Tripolie, faza târzie. Aşezarea  se află pe malul Răutului, la 1,5 km spre est de locul numit „Cucuieţi”. Ocupă o suprafaţă de 350×250 m. A fost cercetată o locuinţă cu dimensiunile de 25 m x 7 m. În ea au fost găsite unelte de import: cuţite din lemn cu retuşuri oblice, răzuitoare, 50 de greutăţi pentru războiul de ţesut, peste 100 de vase din ceramică, printre care oale bitronconice şi sferoconice cu urechiuşe, cratere, străchini conice.

Vasele sunt decorate cu un ornament aplicat cu vopsea cafenie-închisă, uneori roşie. Pe partea superioară a vaselor este aplicat un brâu din cercuri cu tangente, sub bazele vaselor sunt pictate linii orizontale. Pe câmpurile libere sunt desenate siluetele unor arbori, scăriţe, plante stilizate, linii ondulate sau piezişe, ovaluri, figuri de animale, în special câini. Străchinile sunt desenate în interior şi exterior cu festoane, cruci, cerculeţe, şerpi, triunghiuri, semne solare. Tehnica de construcţie folosită: piatră, resturi de lemn, ceramică. Situl este inclus în patrimoniul naţional şi artistic al Rep. Moldova[1]. Aşezarea s-a menţinut până în anul 376, când a fost devastată şi incendiată în urma invaziei hunilor.

„Pe aceste locuri au staţionat, în foarte multe rânduri, cete de nomazi, sosiţi din stepă, mărturie materială a acestui fapt servind cele 18 movile funerare.”[2]


[1] http://www.monument.md/catalog/situri/327/

[2] Ion Hîncu apud Vasile Trofăilă. Oraşul Floreşti.  Chişinău: „VAST-M” SRL, 2008, p. 12

Imagini:

1. www.dumitruagachi.wordpress.com/…/

2. www.museum.ici.ro/…/basarabia/images/arheologie/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s