„Memoria” – Muzeul ostaşului român

 1. Statutul juridic: ASOCIAŢIA OBŞTEASCĂ „Memoria” (ONG)

Cod fiscal: 44736592

Cont deschis la BC „Moldova – Agroindbanc” S.A., filiala or.Floreşti, str. Ştefan    cel Mare nr. 32, Rep. Moldova, 5001:

nr. cont: 22511080701, codul băncii: AGRNMD2x780 (LEI MOLD.)

nr. cont: 22511230294, codul băncii: AGRNMD2x780 (EURO)

2. Scurt istoric: Muzeul „Memoria” dedicat ostaşilor români a fost fondat în anul 2000 şi a activat în incinta Casei de Cultură a comunei Vărvăreuca. Din data de 17 februarie 2007 am fost forţat de îmrejurări să mut muzeul în alt spaţiu, astfel încât, casa proprie a devenit noua locaţie a muzeului.În decursul activităţii sale toate cheltuielile au fost efectuate din bugetul personal (din pensia oferită de statul român în valoare de 320 RON). Clădirea muzeului are patru camere plus un depozit, din păcate aceasta necesită reparaţie capitală, iar condiţiile actuale nu sunt adecvate pentru un muzeu. În prezent muzeul posedă aproximativ 1000 (una mie) de exponate: fotografii, documente istorice, amuniţii din I-ul şi al II-lea Război Mondial, tablouri din expoziţia personală, obiecte de etnografie, cult şi arheologie. Sub custodia AO „Memoria” se află şi „Fântâna Eroilor” (6 km depărtare de comună, fiind săpată de ostaşii români în timpul luptelor din iunie-iulie 1941) precum şi Troiţa ridicată în anul 2004 în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă şi instalată în preajma fântânii.

3.Principalul obiect de activitate desfăşurat efectiv: Pe parcursul activităţii muzeului începând cu anul 2000, prin intermediul sprijinului oferit de locuitorii comunei, am reuşit să colectez peste o mie exponate referitoare la participarea ţăranilor din Basarabia şi din alte regiuni istorice ale României Mari la cele două războaie mondiale; de asemenea, prin susţinerea oferită de oamenii de bună credinţă, în anul 2004 am ridicat pe locul unde au murit ostaşii români un monument. Din bugetul personal am contribuit la reamenajarea „Fântânii Eroilor”. În vara anului 2008, cu ajutorul financiar oferit de Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, am reuşit să finisez lucrările de reparaţie în două camere din componenţa muzeului; de asemenea, am ridicat o Troiţă adusă din Maramureş oferită de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi inaugurată în data de 25.10.2008 de ziua Armatei Române. În prezent organizez excursii cu elevii din comuna Vărvăreuca şi cu vizitatorii străini, precum şi ceremonii de comemorare de Ziua Armate Române (25 Octombrie), Ziua proclamării Unirii Basarabiei cu România (27 Martie), Ziua Eroilor, Ziua Naţională a României şi alte evenimente.

4.Managementul asociaţiei:

 • Preşedintele asociaţiei AO „Memoria” : Victor Ţîbrigan
 • Contabil-şef : Nicolae Ţîbrigan
 • Colaboratori : Mihai Tudos, Ion Ţîbrigan, Mihai Ţurcan

Muzeul „Memoria” este o asociaţie ce reprezintă imaginea României în Rep. Moldova. În prezent asociaţia nu dispune de un buget stabil deoarece unica sursă de finanţare constituie pensia în valoare de 320 RON. „Memoria” este unicul muzeu din Rep. Moldova dedicat ostaşilor români. Crearea şi activitatea unui muzeu dedicat ostaşilor români va păstra vie amintirea despre jertfa lor, nu numai în conştiinţa localnicilor, ci şi a întregii ţări, de asemenea va întări legătura dintre tinerii din Rep. Moldova şi cei din România, astfel putem spune că muzeul are o semnificaţie patrimonială naţională, artistică şi istorică.

Rezultatele scontate:

 • Menţinerea istoriei neamului românesc din Basarabia
 • Comemorarea ostaşilor căzuţi în I-ul şi al II-lea Război Mondial
 • Promovarea trecutului glorios al poporului român
 • Promovarea valorilor istorice ale satului/raionului
 • Păstrarea tardiţiilor strămoşilor noştri
 • Promovarea turismului rural
 • Îmbogăţirea cunoştinţelor istorice ale noii generaţii
 • Dezvoltarea relaţiilor între tinerii din Rep. Moldova şi România
 • Promovarea unei noi mentalităţi în rândul localnicilor referitor la existenţa unui singur neam, unei singure istorii şi limbi
 • Includerea comunei Vărvăreuca în traseele turistice din Rep.Moldova, ceea ce va contribui la dezvoltarea comunităţii

1.Mijloace de promovare şi popularizare a proiectului:

 • Rep. Moldova: Ziarul „Timpul”; Radio „Vocea Basarabiei”; Revista culturală „Literatura şi arta”; PROtv Chişinău
 • România: Ziarul „Ziua”; Radio România; Romanian Global News; Unimedia

 

2. Situaţia financiară curentă: Muzeul „Memoria” în prezent nu este finanţat direct de către nicio instituţie. De aceea rog ca prin intermediul donaţiilor şi sponsorizărilor să păstrăm cultura, istoria şi jertfa neamului românesc pe altarul libertăţii.

3. Programele, proiectele şi acţiunile desfăşurate de asociaţie în ultimii trei ani indiferent de sursa de finanţare:

 1. A fost reparată şi inaugurată „Fântâna Eroilor”
 2. Transferul muzeului din incinta Casei de Cultură a comunei Vărvăreuca în casa proprie, înfiinţând AO „Memoria” – muzeul ostaşilor români
 3. Realizarea unor lucrări de reparaţie în interiorul clădirii
 4. Inaugurarea „Troiţei Ostaşului” din faţa muzeului
 5. Comemorarea ostaşilor români la 1 Decembrie, de Ziua Eroilor şi la 25 Octombrie

2 comentarii la „„Memoria” – Muzeul ostaşului român

 1. Mult Stimate Domnule,

  Victor Tibrigan

  Sunt membru al ASOCIATIEI TRADITIA MILITARA ,va recomand sa vedeti pagina noastra de web. pentru a ne cunoaste activitatea.
  Eu sunt restaurator metal la Muzeul Militar National- Bucuresti si as dori sa aflu mai multe despre Muzeul Memoria.Daca veniti cumva in Romania ,nu ne ocoliti.Eu nu am reusit sa vin in Moldova,i-mi este tare rusine pentru ca tata este nascut la CORJOVA-Criuleni,pe malul Nistrului.

  • Stimate Domnule Marius,

   Desigur ca voi trece pe la Muzeul National Militar cand voi ajunge si prin Bucuresti. De fapt colaborez destul de intens cu domnul director al muzeului.

   Cu deosebita consideratie,
   Victor Tibrigan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s