Reportaj Flor TV despre AO „Memoria”

Flor TV | 25.12.2015

Asociația Obștească „Memoria” și-a început activitatea în anul 2000, aceasta activând ca muzeu dedicat ostașilor români. După cum a menționat președintele asociației, Victor Țîbrigan, domnia sa și-a început activitatea în casa de cultură din comuna Vărvăreuca, după care în februarie 2007 a decis să-şi transforme propria casă în muzeu, pe care l-a întitulat Muzeul Ostașului Român din Basarabia „Memoria”.

„Din primele zile ale Mișcării de Eliberare Națională am fost prezent la toate Marile Adunări și Podurile de Flori. Mai târziu, am fost sfătuit să înființez o asociație obștească. Așa s-a născut Muzeul ʼMemoriaʼ. Noi ne trecem, dar acest muzeu va dăinui sute de ani. Totodată am inițit o altă inițiativă de a ridica Crucea Memoriei pe înălțimea Bortoasa, locul unde s-au dat cele mai grele lupte. Va fi înaltă de 8 m și luminată în timpul nopții de leduri”, a declarat muzeograful Victor Țîbrigan.

Sub custodia AO „Memoria” se află și Fântâna Eroilor (6 km depărtare de comună, fiind săpată de ostașii români în timpul luptelor din iunie-iulie 1941) precum și Troița ridicată în anul 2004 în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă și instalată în preajma fântânii. Pe parcursul activităţii cheltuielile au fost suportate din bugetul personal al fondatorului. Muzeul are nevoie de o reparație capitală, ceea ce presupune un buget semnificativ.

Locuitorii comunei Vărvăreuca sunt mândri de gestul făcut de consăteanul lor. În prezent muzeul posedă aproximativ 1000 (una mie) de exponate: fotografii, documente istorice, amuniţii din I-ul şi al II-lea Război Mondial, tablouri din expoziţia personală, obiecte de etnografie, cult şi arheologie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s