Comunicare științifică: „Represiunile regimului sovietic asupra populației din Basarabia și Bucovina de Nord (1940-1941)”

after_a_quarter_of_a_century_big

În perioada 2o-21 noiembrie 2014, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Fundația Culturală „Memoria” au organizat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) conferința internațională „După 25 de ani. Istoriile și memoriile comunismului”.

Conferinţa și-a propus să analizeze trecutul comunist şi moştenirea lui post-comunistă într-un efort de a înţelege atât regimul ce a schimbat structural România şi Europa de Est cât şi consecinţele acestui fenomen pe termen lung. 25 de ani după căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est, memoria şi istoria acestui regim rămân controversate. Pe de o parte, istoria comunismului în regiune stă sub semnul denunţării crimelor săvârşite de acest regim. Pe de altă parte, mai ales în unele cercuri intelectuale de stânga, se aduce în discuţie aşa-numita „modernitate a comunismului”.

În cadrul acestei conferințe a participat și dl. Nicolae Țîbrigan, asistent de cercetare în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, cu comunicarea științifică: „Represiunile regimului sovietic asupra populaţiei din Basarabia şi Bucovina de Nord (1940-1941)” ce poate fi descărcată de AICI.

Abstract

Cetăţenii români din teritoriile ocupate Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa au cunoscut încă din 1940-1941 experienţa sovietizării şi comunizării, iar unul dintre elementele centrale ale acestei experienţe a fost aplicarea terorii în masă faţă de clasele sociale considerate de sovietici indezirabile: ţăranii, profesorii, funcţionarii, preoţii etc. Istoriografia din perioada sovietică sublinia, că toată populaţia locală a întâmpinat cu sentiment pozitiv ocupaţia sovietică. Realitatea e că numărul pro-sovieticilor a fost insignifiant, comparativ cu numărul cetăţenilor care doreau să se refugieze în România – 200 000 de persoane.

Mărturii asupra faptului că băştinaşii era refractari la ideile comuniste ne stau masacrele comise de NKVD (celebra Troika) asupra populației civile. Printre episoadele pe care le voi aborda se numără masacrul de la Fântâna Albă (Bucovina de Nord), gropile comune de la Tătarca (Odesa) şi povestea grupului de studenţi anticomunişti din Orhei (Basarabia). Toate aceste evenimente tragice se petrec într-un context mai amplu de teroare sistematică. Inamici potenţiali ai puterii sovietice au fost consideraţi foştii funcţionari ai statului român, suspecţi de colaborare cu administraţia română, lucrători ai căilor ferate în care regimul nu avea încredere, foştii membri ai Gărzii de Fier, foști membri ai Partidului Național Creștin, ai Partidului Național Țărănesc și Partidului Național Liberal, preoţi etc. În total, doar în primul an de ocupație sovietică, au avut de suferit – prin arestare sau deportare – nu mai puțin de 90 000 persoane din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herței, potrivit calculelor istoricilor ruşi după documentele de arhivă de la Moscova.

Munca de documentare istorică va fi realizată, în mare parte, prin intermediul lucrărilor de specialitate şi volumele de memorialistică editate atât în România, cât şi R. Moldova. Astfel, prin folosirea narațiunii autobiografice voi încerca să înțeleg realitatea subiecţilor prin intermediul descrierii literare pe care au făcut-o cu referire la acele timpuri, ilustrând propria experienţă trăită.

DSCN0268

??????????

??????????

DSCN0271

??????????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s