„Un erou al zilelor noastre”

Ziarul emaramureș | Anul III – Nr. 23 (109) | Vineri 12-18 iunie 2015

teodor-ardeleanDe o bună bucată de vreme ne vizitează orașul un brav locuitor al Basarabiei care și-a asumat o misiune „româno-română” de excepție. În casa sa din satul Vărvăreuca (raionul Florești, Republica Moldova) a amenajat în anul 2007 Muzeul Ostașului Român „Memoria”. Atenție, stimați cititori, în anul acela și-n anii aceia republica era sub regim comunist! Ceea ce face ca întemeietorul Muzeului Eroilor, VICTOR ȚÎBRIGAN, să joace chiar rolul de erou. Căci Domnia Sa a colectat mii de exponate (fotografii, documente istorice, muniții, tablouri, obiecte de cult și de etnografie, piese arheologice), pe care le-a expus în propria casă.

Anterior deschiderii muzeului, Victor Țîbrigan a ridicat o cruce și a reparat fântâna din preajma satului Vărvăreuca, pe care a botezat-o Fântâna Eroilor. Căci pe acele locuri în 13-14 iunie 1941 și-au jertfit viața pentru Neamul Românesc 35 de ostași români din Divizia 14 Infanterie (Regimentul 39 Infanterie „Petru Rareș” și Regimentul 24 Artilerie) în lupta contra trupelor sovietice. Iar în anul 2008 a fost inaugurată și sfințită Troița maramureșeană, închinată celor 360 de ostași români căzuți la datorie în luptele din Lunca Răutului, gest foarte curajos pentru acea vreme.

DSCN0063

Victor Țîbrigan lângă Crucea Eroilor cu lista ostașilor români înhumați în cimitirul din Vărvăreni (Vărvăreuca)

Multe din piesele găzduite în Muzeul Memoria au fost găsite pe câmp de către țăranii din Florești, Vărvăreni (la Movila Turcului), Ghindești ș. a. Căci în acest spațiu Armata Română (Diviziile 8, 13, 14 Infanterie Română din Corpul 30 Armată Germană) a dus lupte grele, pierderile totale în perioada 22 iunie – 26 iulie 1941 fiind de peste 24 000 militari. Troița noastră maramureșeană este acum singurul simbol creștin așezat în acest perimetru, alături de mai amplul „memorial” de la Țiganca, situat însă la o distanță apreciabilă.

Dincolo de eroismul soldaților români ce și-au dat aici viețile pentru „fruntariile patriei” stă vertical eroismul lui Victor Țîbrigan din Vărvăreuca. El reprezintă mintea trează a unui om simplu, în vremuri grele în care, la mulți istorici, conștiința națională a intrat în definitivă adormire. Dacă pe vremea când eram sub talpă sovietică nu puteam scrie nimic despre „bătăliile spre Răsărit”, este de neconceput tăcerea cercetătorilor din zilele noastre și lașitatea exponenților celor două state românești în fața adevărului istoric.

P.S. Victor Țîbrigan mi-a lăsat spre tipărire monografia satului său („Comuna Vărvăreuca – Luptă și speranță întru istorie”), cu rugămintea de a o pregăti editorial și a o împlini tipografic. O vom face cu convingerea că stăm lângă un erou al zilelor noastre care nu i-a uitat pe marii eroi ai neamului.

Autor: Dr. Teodor Ardelean

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s