Lansarea monografiei istorice „Comuna Vărvăreuca: luptă și speranță întru istorie” de Victor Țîbrigan (VIDEO)

Flor TV | 14.09.2015

Pe 9 septembrie a.c. Muzeul Ostașului Român din Basarabia „Memoria” (com. Vărvăreuca, Florești) a fost gazda unor invitați de onoare din Baia Mare (România). Dl. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, a avut bunăvoința de a pregăti și edita monografia istorică „Comuna Vărvăreuca: luptă și speranță întru istorie” a cărei autor este muzeograful Victor Țîbrigan. Lansarea s-a desfășurat în prezența delegației din Baia Mare, a reprezentanților autorităților locale, precum și a locuitorilor din comună.

„Au fost duse lupte grele și vrem să arătăm tinerei generații că bunicii și părinții noștri au făcut multe sacrificii pentru idealurile naționale, libertate și bunăstare”, a declarat dl. Țîbrigan cu referire la motivul ce l-a determinat să scrie despre istoria satului.

La eveniment a mai participat și vicepreședintele raionului Florești, Vladimir Gutium, care a subliniat importanța menținerii relațiilor de prietenie între R. Moldova și România, în special în domeniul patrimoniului cultural și a conservării monumentelor istorice.

Vladimir Gutium: „Acest muzeu înființat din resursele personale ale domnului Țîbrigan poate avea un impact destul de important pentru dezvoltarea culturii și a cunoașterii istoriei de către cetățenii raionului Florești”.

Teodor Ardelean: „Victor Țîbrigan a descoperit că locurile acestea au mare importanță tocmai prin faptul că aici s-au jertfit zeci de mii de români și domnia sa a întemeiat în propria casă un astfel de muzeu. Este în firea lucrurilor, este un muzeu pro memoria care nu ne lasă să uităm”.

Lansarea a fost însoțită de o serie de discuții atât pe teme istorice actuale cu elevii și locuitorii comunei.

Puteți vizualiza și descărca monografia istorică „Comuna Vărvăreuca: luptă și speranță întru istorie” de AICI.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s