AO „Memoria” a organizat Ziua Eroilor în or. Florești (13.06.2014)

Reporter: Adriana Ciobănel | Flor TV | 13.06.2014

În fiecare an, la 40 de zile de la sfintele sărbători de Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înalțarea Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Asociația Obștească „Memoria”, în colaborare cu locuitorii orașului, a organizat ceremonia de comemorare a ostașilor români la Troița de pe Bd. Victoriei din or. Florești.

Victor Țîbrigan, președintele AO „Memoria”: „Astăzi e și Ziua Eroilor care se sărbătorește în toată R. Moldova, astfel și dl. Ambasador al României a fost prezent la Catedrala din Chișinău împreună cu Mitropolitul Petru, au pomeit ostașii eroi”.

Vasile Moldovan, fost director al Muzeului de Etnografie și Istorie din or. Florești spune că se uită istoria neamului și asta e regretabil.

Vasile Moldovan: „160 de ostași Florești au căzut pe câmpul de luptă la război. Nici până în prezent nu avem în Florești un monument dedicat acestora. M-am adresat de multe ori la mai multe persoane, consilieri din raion și oraș, și mi s-a spus să tac din gură că nu sunt bani”.

Cei prezenți la ceremonie au menționat că sunt binevenite asemenea acțiuni de comemorare.

Iacob Cebanu, locuitor din or. Florești: „Această acțiune trebuie să fie de la suflet fără să te impună cineva din afară. Astfel de ceremonii sunt necesare”.

Elidia Murafa: „Pe aceste locuri au fost cândva un cimitir al ostașilor români unde au fost îngropați foarte mulți. Din păcate, nu știm numărul exact al acestora. După terminarea războiului, cimitirul a fost demolat”.

Deși de mai bine de 12 ani această zi a fost consacrată comemorării ostașilor români, locuitorii orașului nu cunosc prea multe despre această zi și nu știu nimic despre Troița înălțată pe Bd. Victoriei.

La data de 13 iunie în toate catedralele, bisericile și mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori pentru apărarea Patriei și a Credinței strămoșești.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s