Monografia lui Victor Țîbrigan: file din istoria satului Vărvăreuca

Victor-Țîbrigan-Memoria

Articol semnat de Ion Căinăreanu | Actualități Floreștene | 18.09.2015

Fiecare om are destinul său și, trecând prin viață, neapărat lasă urme pentru moștenitori. Aceste urme le mai numim și fapte. Și dacă acestea sunt importante atunci și numele omului rămâne în istorie. Va rămâne și cel al lui Victor Țîbrigan din satul Vărvăreuca, fiul lui Tudor Țîbrigan și al soției sale Florica, oameni simpli, harnici de felul lor și cu mare dragoste pentru Neam și Țară. Îl cunosc pe Victor Țîbrigan de la 1990, de la „Podul de flori”, adică din primii ani ai Mișcării de Emancipare Națională din Republica Moldova. Și azi e la fel de activ ca altădată, deși a împlinit recent 66 de ani. Îl vedem la mitingurile din Piața Marii Adunări Naționale, alături de cei care vor revendicări democratice și îmbunătățirea traiului acestui oropsit popor basarabean ce se zbate în sărăcie.

Zicem că fiecare o lasă urme pe acest pământ. Construiește o casă, sădește pomi, crește urmași. Victor Țîbrigan a catadicsit să scrie o monografie istorică a satului Vărvăreuca, de la origini și până în zilele noastre, cu multiplele evenimente ce s-au perindat prin ani pe meleagul floreștean, inclusiv și în satul de baștină. Un loc aparte îl ocupă lupta ostașilor români în preajma satului, pe colina Bortoasa. A avut destule deplasări la arhivele republicii și în România, studiind numeroase documente ca să găsească în ele ceva știre despre baștina sa. Spicuindu-le, le-a înmănuncheat mai apoi într-o monografie de 100 de pagini intitulând-o „Comuna Vărvăreuca: luptă și speranță întru istorie”. A editat-o cu sprijinul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din orașul Baia Mare din România și Asociația Culturală „Familia Română”. Adică cu ajutorul moral și financiar al statului vecin, căci editurile basarabene i-au tot promis marea și sarea și așa a rămas.

În una din zilele recente o delegație de români, în funcție cu redactorul-șef al revistei „Familiei Române”, directorul bibliotecii menționate anterior, dl. Teodor Ardelean a adus setul de volume la casa-muzeu „Muzeul ostașilor români” a lui V. Țîbrigan.

La această întâlnire autorul monografiei a avut oaspeți de la Florești: vicepreședintele raionului dl. Vladimir Gutium, directorul Muzeul de istorie și etnografie din centrul raional, dna Elidia Murafa, specialistul Direcției raionale Cultură, Turism, Tineret și Sport, dna. Ludmila Borș, precum și un grup de elevi de la școala din localitate în frunte cu profesoara dna M. Munteanu, aceștia din urmă rămânând plăcut surprinși de discursul oaspetelui român dl. T. Ardelean, care a făcut o incursiune în istoria statului român și a Basarabiei. Multe date din arhivă conține și monografia lui Victor Țîbrigan și ar fi binevenită pentru tânărul cititor, dornic să coboare spre izvoarele istoriei neamului și să cunoască cine suntem cu adevărat și de unde venim, adică de unde își trage obârșia neamul nostru, care de mii de ani a stat între Nistru, Tisa, Dunăre și Marea Neagră.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s