(Reportaj Flor TV) Muzeul Ostașului Român „Memoria”

În vara anului 1941 mai mulți ostași români din regimentul 24 Artilerie au fost răpuși în lupte pe înălțimea Bortoasa din preajma satului Vărvăreuca, raionul Florești. Victor Țîbrigan este un împătimit de istorie și a adunat în Casa de Cultură o mulțime de exponate din perioada Primului și celui de al Doilea Război Mondial. Ulterior a decis să-și întemeieze în propria casă un muzeu pe care la numit „Memoria”.

 

Victor Țîbrigan: „Acest muzeu a fost fondat în 2000. Primii patru ani am fost în Casa de Cultură având ulterior acolo câteva probleme. Mai târziu am găsit de cuviință să mă transfer, cu acordul Consiliului Comunal din Vărvăreuca, în casa personală. Aici am și făcut noul muzeu pe care-l vedeți acum”.

Potrivit fondatorului, clădirea muzeului are patru camere. În cadrul muzeului se mai află și o bibliotecă cu cărți despre operațiunile militare.

Cum ați reușit să colectați toate aceste exponate?

Victor Țîbrigan:  „Cu mare greu la început. Acum e tot așa de greu, însă majoritatea exponatelor le-am primit din partea consătenilor care au fost binevoitori față de inițiativa mea. O parte din exponate le-am primit și din România”.

Pe parcursul activității muzeului, cheltuielile au fost suportate din bugetul personal al fondatorului. Muzeul are nevoie de o reparație capitală, fiind nevoie de sume de bani.

Victor Țîbrigan: „Susțin muzeul din mijloace personale, dintr-o simplă pensie. Încercăm să arătăm istoria noastră adevărată, nu falsificată. Să nu uităm că aici s-au desfășurat lupte grele pentru eliberarea Basarabiei și Reîntregirea Țării”.

Muzeul este vizitat de turiștii din țară și de peste hotare. Cei mai pasionați sunt tinerii care vin aici să mai asculte din întâmplările prin care au trecut veteranii de război. Victor Țîbrigan a adunat peste 2000 de exponate și a înalțat și o Troiță în memoria Ostașilor Români căzuți în preajma satului în cel de al Doilea Război Mondial.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s