CEA MAI VECHE HARTĂ A ROMÂNIEI ARE VÂRSTA DE PESTE 400 DE ANI

image0011

Ea a  fost lucrată la Braşov, în anul 1542, şi este opera sasului Ioan Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placă de lemn şi apoi a tipărit-o ȋn atlasul său personal denumit „Rudimenta Cosmographica”. Pe  această hartă, țara noastră apare sub numele de „Dacia” și este mărginită de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmația, Thracia și Bulgaria. Față  de timpul când a fost ȋntocmită, harta este destul de corectă şi frumos executată. Ţările cuprinse în ea sunt reprezentate cu multă proporţie şi simetrie faţă de mările din jur. Marea Neagră apare sub numele de „Pontus” şi este plasată exact în partea de sud-est a Daciei. Ţara  noastră apare împărţită în trei principate: Valachia, Moldavia şi Transylvania.

Cele  mai multe denumiri de pe această hartă sunt scrise în limba latină, de exemplu: „Danubius” (Dunărea), „Alutes” (Oltul), „Pruth” (Prutul), „Theis” (Tisa)  etc. Printre  localităţi sunt menţionate: „Tergovisti”, care, pe atunci, era capitala Ţării Romaneşti, „Soszavia” (Suceava), capitala Moldovei, „Brayla” (Brăila), „Bistricza” (Bistriţa), „Varadinum” (Oradea), „Cibinium” (Sibiu) şi „Croana” CRONOS (Braşov).

Moldova de Est (Basarabia) apare mărginită de „Pruth” și Nister („Tyras”).

 

3 comentarii la „CEA MAI VECHE HARTĂ A ROMÂNIEI ARE VÂRSTA DE PESTE 400 DE ANI

    • @Mihai, îți recomand să folosești o pereche de ochelari înainte de a citi orice articol. Acolo scrie PESTE 400 ani, nu 400 ani. Iar dacă vorbim de 2016 vom spune că harta are 474 de ani! Îmi pare rău că ai ajuns hoinar în ale gândirii 😉

  1. Pingback: Flacăra TV | Cea mai veche hartă a României are aproape 500 de ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s