In memoriam. 76 de ani de la luptele de pe valea Răutului

Autor: Victor Țîbrigan

 

Pe 19 iulie se vor împlini 76 de ani de la desfășurarea luptelor de pe valea Răutului duse de diviziile 8, 13 şi 14 infanterie române (din compunerea Corpului 30 armată german) în zona localităţilor Floreşti, Movila Turcului, Dubna, Stoicani. În prezent, singurele mărturii ale jertfei pe altarul Patriei a soldaților români sunt Muzeul Ostașului Român „Memoria” din Vărvăreuca și Fântâna Eroilor din preajma înălțimii Bortoasa (locul unde au avut loc cele mai crâncene lupte).

 

Drept elogiu adus eroilor români, îmi propun să reconstitui pentru tânăra generație, măcar parțial, acele zile din vara anului 1941.

 

Totul a început cu decizia României de a intra în războiul contra Uniunii Sovietice alături de Germania pentru a elibera provincia ocupată Basarabia (22 iunie 1941).

 

Divizia 14 infanterie atacase la 12 iulie spre est, în direcţia râului Răut, şi ajunsese la 13 iulie seara pe un aliniament orientat nord-sud situat la circa 3 km est Floreşti, după ce respinsese un puternic contraatac inamic. Deci, devizia a reușit să atingă înălţimea cu cota 210 (ambele în faţa râului Camenca), dealul Cucuieţi, Movila Turcului.

 

Divizia 13 infanterie, după ce la 12 iulie eliberase oraşul Soroca, s-a dispus în apărare la sud de oraş, în legătură la dreapta cu Divizia 14 infanterie.

 

În zilele următoare, aceste două divizii au fost puternic atacate de inamic, cu infanterie şi tancuri, dar au rezistat pe poziţie deşi au suferit pierderi foarte grele. O situaţie tactică extrem de complicată s-a creat pe frontul acestor două divizii în ziua de 17 iulie 1941, când inamicul a atacat cu înverşunare şi a reuşit să pătrundă la divizia 14 infanterie, atât în sectorul Regimentului 13 infanterie la nord de Răut, cât şi la regimentul de la sud de Răut (39 infanterie), unde a pus stăpânire pe înălţimea Movila Turcului, care constituia un puternic punct de sprijin pentru acest regiment. Concomitent a fost atacată şi Divizia 13 infanterie, dar aceasta a rezistat pe poziţie, repliindu-şi doar flancul drept cu circa 1,5 km, păstrând totuşi legătura cu Divizia 14 infanterie.

 

În sprijinul Diviziei 14 a intervenit Regimentul 8 vânători al Diviziei 8 infanterie aflată în rezerva corpului de armată, precum şi avioane germane de bombardament în picaj Stukas.

 

Regimentul 39 infanterie română, comandat de colonelul Constantin Simonescu, a luptat cu înverşunare pentru cucerirea localităţii Floreşti.

 

La 18 iulie 1941, localităţile din jurul târgului Floreşti au rămas definitiv în stăpânirea trupelor aliate, dar cu pierderi foarte mari din efectivul Diviziei 14 infanterie română: 105 ofiţeri, 57 subofiţeri, 2862 ostaşi, ceea ce, în total constituia 22% din efectivul ei.

 

Prezint în continuare o mărturie a veteranului de război, Căpitan (r) Petre D. Sandovici, pe front sublocotenent, comandant de pluton în Regimentul 39 infanterie din Divizia 14 infanterie:

 

Am participat în cadrul Regimentului 39 infanterie la luptele de apărare de pe valea Răutului, în perioada 12-18 iulie 1941, cănd Divizia 14 infanterie, căreia regimentul nostru îi era subordonat, asigura flancul drept al Corpului 30 armată german, ce ajunsese pe Nistru şi se pregătea să-l forţeze.

 

În această perioadă inamicul a atacat de câteva ori atât în sectorul regimentului nostru cât şi în Regimentul 13 infanterie de la stânga noastră, fără a reuşi să ne străpungă frontul. Primind noi întăriri, la 17 iulie sovieticii au executat un nou atac, mai puternic şi mai periculos decât toate celelalte executate în zilele precedente. Mă găseam instalat cu plutonul de mitraliere pe o înălţime denumită „Bortoasa”, situată pe malul drept al Răutului, în zona de sud-vest de satul Gândeşti (astăzi Ghindeşti).

 

După o puternică pregătire de artilerie, inamicul a atacat în forţă la batalionul 3 infanterie făcând o breşă largă în dispozitivul de apărare al acestuia, pe unde s-a infiltrat şi a căzut în flancul drept al batalionului 2, exact pe direcţia unde mă găseam instatlat cu plutonul meu de mitraliere. În sprijinul nostru au intervenit şi câteva avioane de bombardament în picaj germane, dar situaţia devenea extrem de periculoasă, sovieticii ameninţând să întoarcă flancul de sud al Diviziei 14 infanteri. […]

 

Eforturile noastre nu au fost zadarnice, inamicul deşi a introdus numeroase forţe în luptă şi a fost puternic sprijinit de artilerie şi aruncătoare, nu a putut să ne clintească de pe poziţie.

 

Pentru bravura, priceperea şi dârzenia cu care au luptat în această zi (17 iulie 1941), numeroşi ofiţeri şi ostaşi ai regimentului nostru au fost decoraţi. Căpitanul Mihai Tatu a fost distins cu Ordinul „Mihai Viteazul”, iar eu am primit Ordinul „Coroana României” clasa a V-a cu spade şi panglică de Virtute Militară.

 

Pentru a păstra vie memoria celor celor 360 ostași căzuți cu moarte de erou din diviziile 8, 13, 14 infanterie române în zona valea Răutului, Asociația Obștească „Memoria” pe care o conduc a lansat un apel întru sprijinirea cu mijloace financiare a ridicării Crucii Memoriei pe înălțimea Bortoasa. Lista integrală a ostașilor înhumați în cimitirul comunei Vărvăreuca o puteți găsi aici.

În prezent, spațiul destinat monumentului a fost marcat special astfel încât până la celebrarea Centenarului Unirii să-l putem inaugura. De aceea, fac un apel către toți românii de bună credință să contribuie după posibilități pentru a păstra memoria istorică a bunicilor și străbunicilor noștri, apărători ai Patriei noastre dragi – România.

În apărarea Cimitirului Eroilor de pe înălțimea Bortoasa (Vărvăreuca, Florești)

Mai multe detalii despre cum puteți contribui, găsiți AICI. Până atunci, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a menține vie memoria lor, în ciuda stăruinței fostelor autorități sovietice sau a exponenților nomenclaturii comuniste și anti-românești din Republica Moldova.

 

Nu-l uitați pe cel căzut în război,

Lăsați-i din când în când un loc liber la masă,

Ca și cum ar fi viu între noi,

Ca și cum s-ar fi întors acasă

(Nichita Stănescu)

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s